Kracht van CAREGiver Cindy Berens

Terug naar overzicht

Ontmoet Cindy (40): van de zakelijke sector naar CAREGiver bij Home Instead! Na jaren in de schoonmaakbranche te hebben gewerkt, besloot Cindy haar carrière een nieuwe wending te geven. Gedreven door de wens om meer betekenis aan haar werk te geven, vond ze haar roeping bij Home Instead. Al ruim 2 jaar voelt Cindy zich helemaal op haar plek. Haar passie voor zorg en persoonlijke betrokkenheid maken haar een onmisbare schakel in het leven van de senioren die ze ondersteunt. Benieuwd naar haar inspirerende verhaal en de bijzondere momenten die ze deelt? Lees hier verder!

Je bent CAREGiver bij Home Instead Thuisservice, hoe en wanneer ben je hier terechtgekomen?
“Sinds 15 augustus werk ik hier twee jaar. Een collega wees me op Home Instead nadat ze zelf ook gesolliciteerd had en zei: "Cindy dit is ook echt iets voor jou!" Dat wekte mijn interesse en ik solliciteerde diezelfde avond nog. De volgende ochtend werd ik al gebeld en kon ik binnen een paar dagen op gesprek komen.

 Hiervoor werkte ik als logopediste en later in de schoonmaakbranche. Het voelde alsof ik in mijn huidige baan niet meer op mijn plek zat. Ik wilde een baan met meer betekenis. Een functie waar in ik mijn zorgzame kwaliteiten meer kwijt kon. Zorgzaam zijn zit in mijn natuur. Als oudste van vier zussen was ik altijd bezig met zorgen. Ik voel de behoefte om mensen te helpen. Zo kwam ik bijna dagelijks bij mijn oma, zij speelde een belangrijke rol in mijn tienerjaren.

Vanaf het eerste contact straalde Home Instead vertrouwen en professionaliteit uit. Dat gaf me meteen een veilig gevoel en bevestigde dat dit de juiste keuze was voor mijn toekomst.”

Op welke manier haal jij voldoening uit je werk?
“Voldoening zit in de kleine dingen. Een glimlach van een senior. Zien dat mensen weer dingen durven die ze lange tijd niet meer deden, zoals naar buiten gaan. Samen lukt dat vaak wel. Het geeft kleur aan hun leven. Ik werk 20 tot 24 uur per week, voornamelijk met mensen met dementie en psychiatrische aandoeningen, en soms met mensen met Parkinson. Het werk is heel gevarieerd.

 Voldoening kan ook voortkomen uit samen een stap zetten die eerder een uitdaging was, zoals een lang uitgesteld tandartsbezoek. Onlangs ging ik met een klant naar de tandarts. Mevrouw had een verwaarloosd gebit, vol ontstekingen en pijn. Door samen naar de tandarts te gaan, durfde zij behandeld te worden en geniet mevrouw nu van een pijnloos gebit.”

Op welke manier bouw je een band op met de klanten? En waarom is dit volgens jou zo belangrijk?
“Een band opbouwen met klanten is de basis om persoonlijke ondersteuning te kunnen bieden. Het zorgt ervoor dat je samen een structuur en routine ontwikkelt en elkaars gewoontes leert kennen. Dit kan alleen als je langere tijd bij de senior komt. Zo kun je echt vanuit je hart en met vertrouwen een verschil maken.

 Dankzij deze sterke band merk je eerder op wanneer iemand zich anders gedraagt of bijvoorbeeld vermagert. Het maakt ook praktische zaken, zoals boodschappen doen of koken, veel persoonlijker. Je kunt het afstemmen op de wensen van de senior omdat je weet wat iemand graag eet of drinkt.

 Het opbouwen van vertrouwensband is mogelijk doordat je als CAREGiver een vast gezicht bent voor de senior. Het Supportteam zorgt altijd voor een goede match tussen de vaste klant en CAREGiver, gebaseerd op wensen en interesses. Meestal is de klik er direct, soms heeft het wat meer tijd nodig. Ik geef iedereen een kans. Als de klik er niet is, dwing ik dat niet af. De regie blijft altijd bij de senior. In de afgelopen jaren is het mij twee keer overkomen dat de klik er niet was. Dit bespreek ik dan met kantoor, zij pakken dit goed op en zorgen voor een andere match.

 Je voelt je als CAREGiver op die manier gesteund en gehoord, wat ervoor zorgt dat je met plezier je werk kunt doen en het beste uit jezelf kunt halen.”

Wat maakt voor jou een bezoek aan de klant geslaagd? Voor jou en klant/mantelzorger?
“Een bezoek is geslaagd wanneer iemand zich echt openstelt. Vooral voor senioren in een vergevorderd dementiestadium is het lastig om gevoelens en gedachten te uiten. Mensen voelen zich vaak niet gezien of gehoord. Voor mij is het fijn als ze de ruimte voelen om hun ei kwijt te kunnen. Dit bereik ik door geduldig te luisteren zonder oordeel. Het gaat niet alleen om de taken, maar juist ook om de persoon zelf.

 Natuurlijk zijn zorgtaken zoals douchen en boodschappen doen belangrijk. Maar als je alleen taakgericht werkt, mis je de echte connectie. Mensgericht werken is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker. Het is de basis om met een prettig gevoel zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Mantelzorgers zijn vaak overbelast en hebben weinig tijd voor zichzelf. Ze staan de hele dag in de zorgstand, wat de relatie tussen partners of familie kan veranderen. Het is belangrijk dat die relatie goed blijft. Als CAREGiver blijf ik objectief en werk ik aan het winnen van hun vertrouwen. Dat kost tijd, maar het is de moeite waard. Je bouwt een band op met zowel de klant als de mantelzorger.  Als ik er ben, kunnen mantelzorgers even opladen. Ik probeer een frisse wind te zijn met positieve energie, een vrolijke noot en humor. Soms wil een mantelzorger ook even het hart luchten. Ik probeer dat los te houden van de senior. Het is zoeken naar de juiste balans. Als ik beiden kan ontzorgen naar wens op een manier die bij hen en bij mij past dan is een bezoek meer dan geslaagd!”

Welke gebeurtenis in je werk als CAREGiver is jou het meest bijgebleven?
“Een gebeurtenis die me echt is bijgebleven, was toen de familie van een senior met dementie langskwam met het nieuws dat iemand dichtbij haar was overleden. Het was een erg emotioneel moment voor haar.

 Hoewel dementie het rouwproces kan beïnvloeden, zag ik duidelijk dat het verlies haar diep raakte. Ik ging naast haar zitten, pakte haar hand en sloeg een arm om haar heen.

 Door echt aanwezig te zijn en haar te ondersteunen, kon ik bijdragen aan haar gevoel van comfort en veiligheid. Het was mooi om te zien hoe deze kleine gebaren een verschil maakten voor haar en haar familie in een moeilijke periode. Op zo'n moment ben je niet alléén CAREGivers. Dan ben je ook een mens, en gaat mijn hart uit naar mijn klant die verdriet heeft.”

Welke toegevoegde waarde heeft het voor de klant en mantelzorger dat de CAREGivers van Home Instead op de gewenste en vaste tijden langskomen?
“De toegevoegde waarde is heel groot. Elke senior heeft zijn eigen ritme en voorkeuren en wensen. De één heeft ondersteuning nodig bij het opstarten van de dag, een ander juist weer met de avondmaaltijd. Door op afgesproken tijden te komen, kunnen we beter inspelen op deze persoonlijke gewoontes en behoeften.

 Klanten vinden het prettig om te weten wanneer ze ondersteuning kunnen verwachten. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid in hun dagelijks leven. Ook voor mantelzorgers is dit een opluchting, omdat zij precies weten wanneer ze op ons kunnen rekenen en hun eigen planning daarop kunnen afstemmen.

 Bij reguliere thuiszorg kan het soms anders zijn; de tijden kunnen variëren, wat extra stress en onzekerheid met zich meebrengt.”

 Hoe brengt de komst van jou als CAREGiver structuur in het leven en welzijn van de senior? En waarom is dit zo belangrijk?
“Als CAREGiver breng ik structuur in het dagelijks leven van een senior. Zonder mijn bezoek kunnen klanten soms uren in hun pyjama blijven, zich niet wassen of aankleden, of hun maaltijden vergeten. Door op vaste tijden langs te komen, zorg ik ervoor dat de senior wel op tijd en naar wens gewassen en aangekleed wordt en alle andere zorgtaken op de juiste manier worden uitgevoerd.

Deze regelmaat is belangrijk omdat het helpt om eenzaamheid te verminderen en zorgt voor een gevoel van stabiliteit. Veel senioren wachten op het moment dat ik kom, en het geeft hen een aanleiding om uit bed te komen en iets van hun dag te maken.

Onlangs ben ik met een senior naar buiten geweest die vanwege verschillende uitdagingen (waaronder Corona) drie jaar lang niet buiten was geweest. Een korte wandeling in de omgeving kan dan een wereld van verschil maken.

Het is ontzettend mooi om te zien hoe een beetje aanmoediging en begeleiding de senior kan helpen om zich beter te voelen. Het neemt een gevoel van eigenwaarde en trots met zich mee. Natuurlijk respecteer ik ook als iemand echt niet naar buiten wil, maar de kans om actief te zijn en deel te nemen aan activiteiten maakt vaak een groot verschil.”

Wat heb je geleerd van het werken bij Home Instead Thuisservice en welke trainingen zijn het meest waardevol voor je geweest? En waarom juist die trainingen?
“Het werken bij Home Instead heeft me veel geleerd, vooral door de verschillende trainingen die ik heb gevolgd. Een van de meest waardevolle trainingen voor mij was de Parkinson-training. Deze werd gegeven door een specialist op het gebied van Parkinson en was ontzettend leerzaam. Ik heb veel handige tips en tricks gekregen die me helpen om nog beter ondersteuning te bieden aan klanten met Parkinson.

Ik heb verschillende trainingen gevolgd omdat ik graag alle klanten zo goed mogelijk wil ondersteunen. De training over zorg in de laatste levensfase vond ik ook heel interessant. Ik weet hoe belangrijk het is om ook de juiste zorg te ontvangen in de laatste levensfase. Drie jaar geleden overleed mijn vader na een ziekbed van vijf maanden. Als gezin zorgden we voor hem tot het einde. Deze ervaring heeft me gevormd en geïnspireerd om in de zorg te werken. Ik besefte dat iedereen recht heeft op goede zorg, ook degenen zonder familie om hen te ondersteunen.”

Als CAREGiver heb je ook een adviserende en signalerende rol. Kun je hier een voorbeeld van geven?
“Zeker! Mijn rol als CAREGiver gaat verder dan alleen de dagelijkse zorg. Als ik zie dat iemand moeite heeft met  hygiëne of dat het huis vervuild raakt, kan dat een teken zijn van gezondheidsproblemen. In zulke gevallen houd ik goed in de gaten wat er aan de hand is en meld ik dit bij de Klantcoördinator. Zij neemt het voortouw en schakelt bijvoorbeeld de huisarts in als dat nodig is.

Een specifiek voorbeeld was toen ik merkte dat bij een senior zijn voeten ernstig waren opgezwollen en er geen thuiszorg kwam. Ik nam meteen contact op met de Klantcoördinator, die de situatie verder oppakte en de juiste medische stappen zette.

Daarnaast geef ik ook praktische adviezen. Als ik zie dat iemand moeite heeft met douchen omdat ze zich niet goed kan vasthouden, raad ik aan om een douchekruk te plaatsen. Ik bespreek dit met de familie zodat zij de nodige aanpassingen kunnen doen om de veiligheid en het comfort van hun dierbare te verbeteren.”

Hoe ervaar je dat je wordt gewaardeerd in je werk door de klanten en je werkgever?
“Ik voel me gewaardeerd door zowel mijn klanten als mijn werkgever. De organisatie zorgt goed voor ons als werknemers. Dat voel je ook door kleine gebaren. Zoals het regelmatige persoonlijke contact of een kaartje voor mijn verjaardag. De band met de klantcoördinator en de andere CAREGivercoördinatoren is heel goed. Onlangs hadden we een bedrijfsfeest dat ontzettend leuk was! De sfeer is altijd warm en open.

 Bij onze vestiging worden ook knutseldagen georganiseerd op kantoor. Als CAREGiver kun je hier aan deelnemen met de senior. Samen zitten we dan met z’n allen aan een lange tafel. Dit geeft een leuke dynamiek tussen zowel de senioren als de collega’s. Het is geweldig om te zien hoe trots de senior dan kan zijn met zo’n zelf geknutselde creatie. Het is vaak iets dat op tafel gezet kan worden en waar de senior met veel plezier op terug kan kijken.

Een klant zei onlangs; “Cindy jij bent heel belangrijk voor mij.” Dat is voor mij een bevestiging dat mijn werk ertoe doet. De waardering ontvang ik ook van de mantelzorger of krijg ik terug van het Supportteam.”

 Zou je Home Instead Thuisservice aanraden als werkgever?
“Ja, maar ik ben er heel zuinig op mijn baan. Ik ben kritisch op de rol die je hebt als  CAREGiver. Het is niet alleen gezelschap bieden het is veel meer dan dat.

Mensen moeten langer thuis kunnen blijven wonen en daar komen uitdagingen bij kijken. Als ik zeker weet dat iemand geschikt is dan raad ik Home Instead zeker aan!”

 Wil jij het als CAREGiver Cindy ook hét verschil maken bij senioren bij jou in de buurt? Twijfel niet om vrijblijvend het gesprek aan te gaan.

https://www.homeinstead.nl/vacatures

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.