Tips ingang zomertijd

Terug naar overzicht

In het vóórjaar zetten we de klok een uur vóóruit. Een handig geheugensteuntje die dit weekend weer goed van pas komt. Met het verschuiven van de klok gaan we dit weekend over van de winter- naar de zomertijd. Een verandering die met name voor senioren met dementie vaak een grote impact heeft. De biologische klok raakt van slag en de vaste elementen van de dag kloppen voor het gevoel niet meer met het licht buiten. Wil je de overgang naar de zomertijd zo klein mogelijk maken voor jezelf of voor iemand anders? Als partner van Alzheimer Nederland delen we graag 3 tips!

1. Ga samen het gesprek aan

De zomertijd is een mooie gelegenheid om samen in gesprek te gaan over de klok, de tijd en alles wat daarbij komt kijken.
Kost het de senior bijvoorbeeld veel moeite om de tijd, de dag en de datum bij te houden? Overweeg samen om een senioren/dementie klok aan te schaffen. Deze klok geeft niet alleen de tijd weer, maar ook de dag en de datum. Een senioren klok heeft vaak ook andere functionaliteiten zoals een alarmfunctie of het tonen van foto’s. Klik hiervoor een voorbeeld van een digitale dementieklok.

Zeker wanneer we overgaan van winter naar zomertijd zijn we geneigd om vaker op de klok te kijken. Omdat ons gevoel van tijd vaak iets anders zegt dan de klok.

2. Help de biologische klok een handje


Zeker bij dementie kan het een uur tijdsverschil een grote impact hebben. Het is ’s avondslanger licht en ’s ochtends wat langer donker. De biologische klok kan van slag raken en de structuur van de dag klopt niet meer met het licht van buiten. Probeer het lichaam daarom de tijd te geven om aan deze overgang te wennen. Sta bijvoorbeeld niet direct een uur eerder op maar verplaats de wekker over 6 dagen, elke dag 10 minuten. Dit is ook een advies dat je als CAREGiver of mantelzorger aan de senior kunt geven. Is ’s avonds op tijd naar bed gaan lastig? Sluit de gordijnen wat eerder en zet eventueel rustgevendemuziek op zodat de overgang naar de nacht soepeler verloopt.

3. Zoek het daglicht op

Daglicht heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Met de ingang van de zomertijd is het ’s avonds langer licht. Om de overgang kleiner te maken is het belangrijk om met name in de ochtend het daglicht zo snel mogelijk om te zoeken. Maak buiten een ommetje of zet de stoel voor het raam of in de tuin. Door het daglicht snapt de biologische klok dat de dag is begonnen. De aanmaak van melatonine wordt geremd, waardoor je minder slaperig bent en fit aan de dag kunt beginnen. Bovendien kan blootstelling aan natuurlijk licht in de ochtend een beter humeur bezorgen.

Met de juiste voorbereidingen en aanpassingen kun je de overgang verkleinen. Heb je zelf ook tips die je wilt delen? Laat het achter in de comments onder de Facebookpost van dit artikel. We zijn benieuwd!

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.