Wereld Alzheimer Dag 2024

Terug naar overzicht

Kom samen in beweging op Wereld Alzheimer Dag!

 

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een dag waarop we wereldwijd aandacht vragen voor dementie. Dit jaar draait alles om het thema 'Samen in Beweging'. Beweging is ontzettend belangrijk voor iedereen, en vooral voor mensen met dementie. Het zorgt voor plezier, vermindert stress en is supergezond voor het brein. Bewegen kan helpen om de geestelijke achteruitgang te vertragen. 'Samen in Beweging' betekent ook samenwerken, zowel fysiek als mentaal. 

Als specialist op het gebied van dementie kijken we altijd naar wat de klant nog wel kan en waar de behoeften liggen. Samen in beweging komen kan op veel verschillende manieren. Vandaag delen we graag enkele tips die je als mantelzorger of CAREGiver kunt toepassen. 

Maak beweging Leuk

Speel muziek waar de senior van houdt en moedig hem/haar aan om mee te dansen.

Organiseer kleine speelse activiteiten zoals ballonnen overgooien of ringwerpen.

Ga Wandelen

Een dagelijkse wandeling in de buurt of een park is een mooie manier om meer in het dagritme te brengen. Pas het tempo en de afstand aan op het niveau van de senior. 

Thuisoefeningen

Eenvoudige oefeningen zoals zitten en opstaan vanuit een stoel, beenheffen, of lichte strekoefeningen kunnen veel doen voor de mobiliteit en balans.

Tuinieren

Tuinieren kan een uitstekende vorm van lichaamsbeweging zijn, afhankelijk van de interesses van de senior. Het houdt je niet alleen in beweging, maar brengt je ook gelijk buiten in de natuur.

Samen Jeu de Boulen

Jeu de boules is een leuke en toegankelijke activiteit die herinneringen kan oproepen en waarbij de senior op een ontspannen manier in beweging komt.

Huur samen een duo bike en maak een fietstocht

Dit biedt de mogelijkheid om samen in de buitenlucht te genieten en tegelijkertijd te bewegen. 

Wees geduldig en moedig aan

Het belangrijkste is om geduldig te zijn en positieve aanmoediging te geven. Leg de focus op wat wel lukt. 

"Wanneer ik iemand kan motiveren voor een wandeling en de senior vervolgens zelf aangeeft weer te willen wandelen, zie ik de positieve verandering." 

CAREGiver Anna

Heb je zelf ook tips om samen in beweging te komen? Deel ze onder deze Facebookpost in de reacties. We zijn benieuwd!