Samen naar een veiligere thuisomgeving
Bijna de helft van de senioren die op de eerste hulp terecht komen, na een val, is in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving gevallen. Zullen we samen een goed voornemen maken? Om de thuisomgeving van senioren nog veiliger te maken? Het creëren van een veiliger thuis is vaak eenvoudiger dan je denkt. Zo kunnen we met een aantal aanpassingen al veel risico’s beperken. Vandaag lichten we naast onze checklist Veiligheid Thuis nog een aantal extra tips uit om het valrisico in specifiek de badkamer te beperken.
1. Zittend douchen
Zittend douchen is voor veel senioren geen overbodige luxe. Door de warmte van het water wordt het bloed dunner waardoor een gevoel van flauwte kan optreden. Door zittend in plaats van staand te douchen beperk je niet alleen het valgevaar, het bespaart ook energie doordat de senior zich minder hoeft in te spannen.
Als mantelzorger of als CAREGiver kan een kruk ook uitkomst bieden. Door de veiligheid van een stoel of kruk kun je rustiger de senior ondersteunen bij het doucheritueel. Tegelijkertijd is het ook als mantelzorger of CAREGiver comfortabeler omdat je meer je handen vrij hebt.
2. Zorg voor de juiste verlichting voor senioren
Over het algemeen hebben senioren meer licht nodig om hetzelfde te kunnen zien als voorheen. Zeker wanneer de senior bijvoorbeeld ’s nachts naar het toilet moet in de badkamer is het belangrijk dat de verlichting goed is. In overleg kan er ook voor verlichting kiezen op basis van een bewegingssensor. Interessant weetje: de lenzen van senioren zijn vaak vergeeld. Het vermogen om koelere tinten te onderscheiden kan hierdoor afnemen. Twijfelen jullie om voor koel of warm licht te gaan dan is koel dus vaak een betere optie als het gaat om veiligheid.
3. Zijn er voldoende steunpunten in de badkamer aanwezig?
Juist in de badkamer waar je te maken hebt met vocht en tegels is het extra belangrijk om te zorgen voor voldoende steunpunten. Met name bij de douche, het bad en het toilet kan een extra steunbeugel efficiënt zijn. Let er op dat je een beugel altijd horizontaal plaatst in geval van nood is dat makkelijker vast te pakken. Zorg dat het steunpunt stevig aan de muur bevestigd is en maak geen gebruik van beugels met zuignappen.
4. Seniorensloten
Bespreek samen het gebruik van sloten. Worden deze gebruikt? Wat voor sloten zijn het? Hoe groot is de kans dat de senior zich per ongeluk opsluit? Is het wellicht beter om de sloten te verwijderen. Zeker in het geval van dementie kan zoiets simpels als een slot voor moeilijkheden zorgen. Misschien vindt de senior het wel prettig om een slot op de badkamer/toilet te behouden maar zou een ander slot beter zijn? Kortom er zijn veel opties. Wist je bijvoorbeeld dat er ook seniorensloten zijn? Deze zijn eenvoudiger te openen en te sluiten.
Zoek een vestiging in de buurt
Bedoelde U:
- {{ option.city }}, {{ option.municipality }} {{ option.zipcode }}
We hebben helaas nog geen vestiging die actief is in dit gebied.
Bekijk alle vestigingen