Ervaar samen de kracht van muziek bij dementie
Samen even terug in de tijd? Zeker bij dementie is de wens om terug te gaan naar een specifiek moment groot. Met behulp van muziek kunnen deze herinneringen weer even tot leven komen. Muziek brengt ontspanning, activeert en biedt afleiding. De kracht van muziek is eindeloos! Benieuwd hoe je als mantelzorger, familielid of CAREGiver aan de slag kunt met muziek bij senioren thuis? We geven je graag 4 tips!
Gebruik betekenisvolle muziek
Wat luisterde de senior altijd graag? Misschien is dit overduidelijk en weet je precies wat je af gaat spelen. Vind je het lastig? Probeer samen in gesprek te gaan over verschillende muzieksoorten. Een andere mogelijkheid is om een muzikale levenslijn aan te leggen. Zeker bij het terughalen van herinneringen aan een bepaalde tijd kan dit een ondersteunende uitwerking hebben. Wat werd er eigenlijk gedraaid in de kindertijd van de senior? Of welke muziek stond er op tijdens de bruiloft? Muziek prikkelt de hersenen en juist zo’n prikkel kan een even een herinnering uit verleden ophalen.
Breng ontspanning in huis met muziek
Muziek is heel bepalend voor de sfeer in huis. Niet voor niets voelen veel mensen zich ongemakkelijk bij stilte. Onze CAREGivers zetten, in overleg met de senior, daarom graag muziek aan. Wil je vooral ontspanning brengen? Zet dan muziek op met een lager tempo, instrumentale muziek of een rustige melodie. Misschien ondersteun je de senior met bepaalde rituelen zoals het opstarten van de dag. Wanneer je gebruik maakt van dezelfde muziek kan dit ook structuur en rust brengen voor de senior. “Ik hoor deze muziek en dat betekent dat we gaan douchen!”.
Kom samen in beweging met muziek
Met de juiste prikkels is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Beweging is voor ons allemaal goed! Kom samen de stoel uit door activerende muziek op te zetten. Activerende muziek kun je vaak meezingen, heeft een opzwepend tempo en vrolijke melodieën. Misschien voelt de eerste stap nog wat ontwenning. Stimuleer de senior door zelf het voortouw te nemen. Start met zingen en laat halverwege even een stilte vallen. Luister naar de ander. Zijn er stukjes uit een liedje die de senior zich kan herinneren? Probeer dat te herhalen. Wanneer jullie staand beginnen met zingen is de stap naar dansen en bewegen klein.
Doorbreek eenzaamheid door samen muziek te maken
Is zingen lastig? Probeer te kijken naar wat er nog wel mogelijk is. Neem eens wat eenvoudige muziekinstrumenten mee en probeer zo samen muziek te maken. Denk bijvoorbeeld aan een trommel, een tamboerijn of een keyboard. Muziek maken geeft de senior ook een mogelijkheid om zijn of haar emoties te uiten zonder woorden.
Op deze manier kunnen gevoelens van eenzaamheid doorbroken worden. Tegelijkertijd biedt muziek voor onze CAREGivers een kans om de connectie te maken met het levensverhaal van de senior.
CAREGiver Jalanda over de kracht van muziek:
Wat vindt iemand leuk, waar ligt de behoeften? Je moet soms creatief zijn om daar achter te komen. Soms is het een kwestie van goed rondkijken in huis. Bij een klant zag ik bijvoorbeeld heel veel CD’s in huis staan. Alleen de CD-speler ontbrak. Dat moet en kan ook anders dacht ik. Toen de CD-speler eenmaal in huis was draaiden we samen CD’s. Muziek kan zo waardevol zijn, zeker bij dementie. We komen letterlijk uit de stoel en hebben grote lol wanneer we samen dansen
Zoek een vestiging in de buurt
Bedoelde U:
- {{ option.city }}, {{ option.municipality }} {{ option.zipcode }}
We hebben helaas nog geen vestiging die actief is in dit gebied.
Bekijk alle vestigingen