Eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal

Terug naar overzicht

1 Op de 7 Nederlanders voelt zich erg eenzaam. Dat blijkt uit de cijfers van Eén tegen eenzaamheid. Eenzaamheid kan ons allemaal treffen. Tegelijkertijd kunnen we er ook allemaal iets aan doen. Eenzaamheid is meer dan een rotgevoel. Het is het missen van verbondenheid. Het gevoel dat je er niet toe doet. Dat heeft niet alleen invloed op je humeur, maar kan ook fysieke of mentale klachten veroorzaken. Eenzaamheid is voor iedereen anders. Als partner van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid slaat Home Instead de handen ineen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen om eenzaamheid te doorbreken. Maar hoe herken je eenzaamheid? We lichten het graag toe! 

Het belang van (H)erkenning van Eenzaamheid

De eerste stap om eenzaamheid te doorbreken, is door het te herkennen. Onderstaande signalen kunnen wijzen op eenzaamheid, maar ook op andere (medische) problemen. Hoe eerder eenzaamheid wordt gesignaleerd, hoe meer je voor iemand kunt betekenen. Deze signalen zijn opgesteld door Eén tegen eenzaamheid:

Fysieke aanwijzingen

Denk aan signalen als verminderde zelfzorg, vermoeidheid, hoofpijn, verhoogde spierspanning of een gebrek aan eetlust.

Emotionele aanwijzingen

Bij emotionele signalen kun je denken aan een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, gevoelens van zin- en uitzichtloosheid. Een gevoel van leegte. Emoties zoals verdriet en boosheid waarbij het vertrouwen in andere mensen is verminderd. 

Sociale aanwijzingen

Iemand heeft weinig sociale contacten en er is een gebrek aan sociale steun.

Gedragskenmerken

Je kunt merken dat iemand meer moeite heeft met sociale vaardigheden. Andere mensen worden op afstand gehouden of juist geclaimd. Diegene is erg op zichzelf gericht. Er kan hierbij ook sprake zijn van een verslaving of overmatig gebruik van drank. 

Ingrijpende levensgebeurtenissen

Ingrijpende levensgebeurtenissen kunnen het gevoel van eenzaamheid versterken. Denk hierbij aan: een scheiding, ziekte of een beperking (bij zichzelf of een naaste), verhuizing, verliezen van een baan of financiële problemen. 

Onthoud dat deze signalen niet bedoeld zijn om af te vinken, maar eerder als aanzet voor een open gesprek. Uiteraard zijn niet alle kenmerken op iedereen toepasbaar. 
Het is een begin om met elkaar in gesprek te gaan. Om samen te kijken wat wél mogelijk is. En om zo stapje voor stapje, met elkaar eenzaamheid te doorbreken.