Zijn jullie klaar voor de zomertijd?
Gaat de klok dit weekend nu vooruit of achteruit? Een handig ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. Voor veel senioren (met dementie) is structuur in de dag belangrijk. Het verschuiven van de klok kan verwarrend zijn. Vandaag geven we graag 3 tips hoe jij als CAREGiver of mantelzorger de senior kan helpen om de overgang naar ‘de nieuwe tijd’ zo klein mogelijk te maken.
1. Alles begint met de klok
Het klinkt zo logisch. De tijd lees je af op de klok. Toch zijn er veel activiteiten die je vanuit de biologische klok vanzelfsprekend doet op een bepaald tijdstip, zonder op de klok te kijken. Onbewust doe je veel op basis van het daglicht.
Juist voor senioren (met dementie) kan het fijn zijn om een duidelijke klok in huis te hebben die makkelijk af te lezen is. Dit geeft meer houvast. Wist je dat er ook speciale klokken zijn voor mensen met dementie? Je leest er niet alleen de tijd op maar ook de dag en het dagdeel. Het is woensdagochtend 12:30. Op deze klokken is het vaak ook mogelijk om de senior ergens aan te herinneren op een bepaald tijdstip. Staan nog niet alle klokken op de nieuwe tijd? Help de senior om dit in orde te maken. Een tip: vergeet de digitale klok op de magnetron niet!
2. Besteed meer aandacht aan het avondritueel
We staan een uur eerder op en gaan een uur eerder naar bed. Het klinkt zo eenvoudig maar in de praktijk kan dit lastig zijn. Ondersteun je biologische klok door ’s avonds op tijd de gordijnen te sluiten. Op deze manier krijgt het lichaam een seintje: de dag is voorbij. Afhankelijk van wat de senior prettig vindt kun je een rustig verhaal lezen, kalmerende muziek luisteren of samen een kop thee drinken. Op deze manier is de kans groter dat je makkelijker in slaap valt en de nacht rustiger verloopt
3. Fit wakker worden door te bewegen
Is het ’s ochtends lastig om fit wakker te worden? Schuif de gordijnen goed open voor voldoende daglicht. Probeer er samen op creatieve wijze een leuke draai aan te geven. Doe samen een eenvoudige ochtendgymnastiek om wakker te worden. Je kunt zelf invullen hoe actief je dit kunt doen afhankelijk van de fysieke fitheid van de senior. Is staan en bewegen lastig? Doe dan bijvoorbeeld eenvoudige armoefeningen. Het belangrijkste is dat jullie er samen een leuk moment van maken en er met elkaar plezier in hebben. Ook hierbij kan muziek ondersteunend zijn.
Kunnen wij u helpen?
Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.