Valpreventie: hoe herken je risico’s op vallen?

Terug naar overzicht

Volgende week, op 14 april, is het de dag van de preventie. Een dag die in het teken staat van het voorkomen van ongelukken en het bevorderen van een goede gezondheid. Wist je dat 30 procent van de zelfstandig wonende senioren van 65 jaar en ouder minstens één keer per jaar valt? Dat kan ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Omdat senioren langer thuis blijven wonen, is goede voorlichting over valpreventie in de thuissituatie hard nodig. Voorkomen is beter dan genezen. Wij vertellen hoe je de risico’s op vallen herkent!

Zorg voor een veilige woonomgeving

Om de kans op valpartijen te verkleinen, is een veilige woonomgeving essentieel. Ben jij je bewust van onveilige situaties in en rondom je eigen huis of die van een familielid op leeftijd? Er zijn een aantal ruimtes waar valincidenten vaker plaatsvinden. Denk aan de trap, entree, badkamer, toilet en woonkamer. Loop alle plekken in huis kritisch na en wees alert op onder andere drempels, losliggende snoeren en matjes in natte ruimtes die kunnen verschuiven. Met anti-slipmatten verklein je de kans op valpartijen in de badkamer.

Let op het medicijngebruik

Naarmate de leeftijd stijgt, stijgt ook het gebruik van medicijnen. Het lichaam van een senior is gevoeliger voor bijwerkingen en de afbraak van medicatie verloopt langzamer. Negatieve bijwerkingen hebben een langer effect en vergroot het risico dat de gebruiker kan vallen. Het is daarom verstandig om aandachtig de bijwerkingen van medicatie door te nemen. Want versuffing, een verlaagde bloeddruk of duizeligheid kunnen valpartijen tot gevolg hebben. 

Een goede conditie voorkomt valpartijen

Senioren met een goede conditie en voldoende spierkracht, vallen minder snel. Het is belangrijk dat je in beweging blijft, ook op oudere leeftijd. Een goede spierkracht zorgt er ook voor dat het evenwicht stabieler is. Allemaal voordelen voor senioren, die bovendien de kans op valpartijen verkleinen. Ben of ken je een thuiswonende senior? Blijf in beweging, ga regelmatig naar buiten en doe spierversterkende oefeningen. Online zijn verschillende filmpjes te vinden, zoals deze training, die speciaal voor senioren is ontwikkeld. 

Vallen gebeurt ook omdat senioren er bang voor zijn. Maak deze angst bespreekbaar, door bijvoorbeeld de plekken aan te wijzen die valgevaarlijk zijn. Jij, of iemand in je naaste omgeving, kan op zoek gaan naar een oplossing voor die plekken. Angst werkt vaak verlammend en zorgt voor geforceerde bewegingen die een valpartij tot gevolg hebben. 

 

Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.