Masterclass “Een frisse blik op leefstijlverbetering, en gezond oud worden”

Terug naar overzicht

In de week voorafgaand aan het sportieve weekend van de Kennedymars in Someren organiseren wij, Tandartspraktijk Postelstraat, Praktijk voor fysio en trainingscentrum Paul van der Weerden en Home Instead Thuisservice Brabant Zuid Oost, onder het mom van ‘Someren Vitaal’, een masterclass over de toenemende rol van leefstijlveranderingen op onze gezondheid. Kom je ook?

Preventie: Hoe kan ik mijn gezondheid optimaliseren, en gezond oud worden?
Een veel gehoorde vraag en een zeer actuele ontwikkeling in de zorg.
Op deze avond willen wij, drie ondernemers van de BIZ-Someren, vanuit verschillende invalshoeken dit gaan belichten.
Middels drie gerenommeerde sprekers op het gebied van bevorderen van leefstijl, zullen er tips en adviezen mee worden gegeven.
Ook zal een ervaringsdeskundige komen vertellen, hoe hij dit effectief heeft aangepakt. Vanuit zijn ervaring is hij een landelijke organisatie gaan oprichten, die mensen wil helpen om op een praktische manier via het sociale domein en de gezondheidszorg zijn of haar leefstijl te verbeteren.
Al met al een boeiende en gevarieerde avond. Op naar een Vitaler Leven!

HUGO VAN WAARDE: PREVENTIE DEMENTIE



Hugo van Waarde is verplegingswetenschapper en 35 jaar werkzaam in de zorg voor mensen met dementie. Vanuit een heldere visie heeft hij daarin tal van kleinschalige voorzieningen ontwikkeld in een betekenisvolle omgeving met betrokken en deskundige medewerkers. Twintig jaar lang was hij kroegbaas/gespreksleider in het Alzheimercafé van Almere. Momenteel is hij hoofdredacteur van DementieVisie (voorheen Denkbeeld), vakblad over dementie en als adviseur betrokken bij enkele zorgorganisaties.
Hugo van Waarde heeft jarenlange ervaring in het verzorgen van lezingen, cursussen en workshops over tal van onderwerpen in de zorg voor mensen met dementie.

Kern van zijn presentatie / verhaal over ‘Preventie Dementie?’;
Mensen worden gemiddeld zo’n tachtig jaar oud. Toch zijn er verschillende plekken op de wereld, de zogenaamde Blue Zones, waar mensen gemiddeld wel tien jaar ouder worden, En dat niet alleen, de mensen hebben er ook veel minder ouderdomsziektes zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en dementie. Onderzoekers hebben ook in Nederland een dorp gevonden waar de inwoners gezond ouder worden dan elders in ons land. Verhuizen naar een van deze Blue Zones zal ons niet helpen om gezond oud te worden maar misschien kunnen we wel lessen trekken uit de Blue Zones. Wat kunnen we zelf doen om de kans op dementie en andere ouderdomsziektes zo klein mogelijk te houden? Hoe vroeg moet je daar mee beginnen in je leven? Of valt er ook op oudere leeftijd nog winst te behalen?

JENNIFER MAAS: GEZOND BEGINT IN DE MOND

Voor een goede algehele gezondheid is een gezonde mond van essentieel belang.
Naast dat we weten dat een slechte mondgezondheid zal leiden tot tandbederf, tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Weten we ook al enige tijd dat er een verband bestaat tussen mondgezondheid en andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en versnelling van het alzheimerproces.
Het handhaven van een goede mondgezondheid is van vitaal belang voor het welzijn van het hele lichaam en kan helpen om ernstige gezondheid gerelateerde complicaties te voorkomen.
Veel mensen realiseren zich niet altijd hoe nauw verbonden mondgezondheid is met hun lichamelijke gezondheid, maar door bewuste zorg voor hun tanden en tandvlees kun je echter een positieve impact hebben op de algehele gezondheid.
In deze lezing zal ingegaan worden op welke signalen je lichaam geeft, wat je zelf kunt doen om een gezonde mond te verkrijgen en bij wie je terecht kunt voor vragen of hulp bij dit onderwerp.



HANS VAN KUIJK: LEEFSTIJL EN DIABETES

Meer hierover en ook over de aanpak, achtergronden en resultaten van het project GezondDorp® in Leende (sinds 2016) wordt besproken door Hans van Kuijk, sportarts en leefstijlarts van ANNA Zorggroep / TopSupport.


Diabetes mellitus = suikerziekte. Het aantal patiënten met suikerziekte groeit enorm.
Er bestaan verschillende vormen; circa 90% van de mensen met suikerziekte heeft diabetes type 2; dat werd vroeger ouderdomssuiker genoemd, maar het komt op steeds jongere leeftijd voor, zelfs al op middelbare schoolleeftijd. Ca 10% heeft diabetes type 1.

Het onderliggende mechanisme is heel verschillend;
Bij type 1 kan de alvleesklier geen insuline meer produceren, er is dus een insuline tekort. Daardoor kunnen koolhydraten uit de voeding niet goed verwerkt worden, wordt de bloedsuiker te hoog en is er insuline medicatie nodig.
Bij type 2 echter is er vrijwel altijd een prima insuline productie, meestal is er zelfs een insuline overschot (hyperinsulinemie), alleen de lichaamscellen “luisteren” niet meer goed naar insuline. Dat heet insuline resistentie. Ook dan wordt uiteindelijk de bloedsuiker te hoog. Een teveel aan insuline maakt dik (vooral vetopslag in de buik, in en tussen de organen), geeft hoge bloeddruk, maakt het lijf ontstekingsgevoelig en ontregelt andere hormonen in ons lijf.

Bij type 1 kan leefstijl helpen om met veel lagere doseringen insulinemedicatie de bloedsuiker veel beter en stabieler te reguleren.

Bij type 2 kan leefstijl vaak zelfs genezen, zorgen dat er zonder medicatie goede bloedsuikers behouden blijven, ondanks genetische aanleg voor diabetes type 2. Het programma “KeerDiabetes2om” is gebaseerd op leefstijlaanpak. De resultaten zijn vele malen beter dan die van de standaard aanpak op basis van medicatie en dat is logisch.
Bij beide typen diabetes is voeding de meest sturende leefstijlfactor.

Meer hierover en ook over de aanpak, achtergronden en resultaten van het project GezondDorp® in Leende (sinds 2016) wordt besproken door Hans van Kuijk, sportarts en leefstijlarts van ANNA Zorggroep / TopSupport.

Praktische informatie
Locatie: Theater de Ruchte, Someren
Datum: Maandag 1 juli
Aanvang: 20.00uur
Entree: €10,-
‘Gun jij jezelf meer energie en een betere gezondheid?’
Meld je nu aan! Kaarten voor deze inspirerende bijeenkomst zijn te verkrijgen via www.deruchte.nl/voorstelling/masterclass-een-frisse-blik-op-leefstijlverbetering/ 


Kunnen wij u helpen?

Bel ons gerust met uw vragen of bekijk onze vacatures.